duminică, 7 februarie 2010

Comportament de eschimos

Cand am iesit azi-dimineata din casa, m-am trezit brusc in romanul lui Jack London, Colt Alb. O lume a cainilor zgribuliti, flamanzi, speriati si ca atare nervosi, un peisaj dezolant, complet alb, inghetat si batut de vant, in care oamenii sunt doar niste figuri rare, impiedicate. Pe strada, viscol si ATV-uri. Masinile oricum s-au transformat peste noapte in mici movile albe.
La magazin, cate un temerar cauta o paine, o sticla de Pepsi, un pachet de cafea, ori unul de tigari. Zaboveste apoi in dreptul raftului cu fructe, mai mult ca sa inmagazineze 2 minute de caldura, decat o portie de sanatate.

Afara, cate-un nebun dotat cu lopata si matura scrijeleste troienele.

Dupa 30 de minute de lupta acerba cu natura (altadata 10 minute de mers agale prin parc), Eschimosul se intoarce zgribulit in iglu si, de aici, profita de tehnologia ramasa in picioare (ultima liniuta de semnal wireless) pentru a trimite semnale de fum catre celelalte iglu-uri, situate la colt opus de Polul Nord. Apoi rezuma conversatiile in urmatorul viitor best-seller:

Eskimo life-style: Ce face un eschimos cu timpul liber

1. Capata si mai mult timp liber. Drumurile si scolile sunt inchise, deci o buna parte din populatie ramane in iglu.
2. Doarme. Muuuuult. Se trezeste, mananca si doarme la loc.
3. Sprijina caloriferul. Pentru nefericitii fara termopane, viscolul e o realitate indoor-prezenta. Caldura e o himera captiva in cutia de metal numita calorifer, pe care trebuie sa il imbratiseze cu mult drag cat e ziua de lunga.
4. Se culturalizeaza. Isi aduce aminte de examene, carti necitite, jocuri sudoku si alte din astea. Televizorul urca la rangul de cel mai bun prieten, pe care il rasfoieste mai ceva ca pe-o carte.
5. Creeaza. Copii, articole, colaje, cercei, retete de mancare si instalatii neomoderniste - cum ar fi mamaligi cu fete zambitoare, expuse in galeria de arta numita messenger ($%@&?!?)
6. Injura clipa cand a hotarat sa plece in excursie. O injura de la kilometrul 7 al vreunui drum national, pe care s-a avantat cu 5-6 ore in urma..
7. Iar cei mai temerari, plecati de dimineata la shopping, plimbare, cafele ori vizite, isi decongeleaza tacticos degetele de la picioare.

Zi spornica sa aveti!

Un comentariu:

Bumblebee spunea...

...cu ocazia reinoirii relatiei om-televizor, poti vedea partea buna a lucrurilor : te pui la curent cu ultimile mizerii din tara, nu? Ca doar asta arata la tv scandaluri, barfe...lista e deschisa!