duminică, 19 octombrie 2008

Shhh...sa nu speriem valul!

N-am vrut sa vorbesc despre tsunami-ul care a cuprins sistemul financiar. Ezit sa imi dau cu parerea (cu riscul de a atrage reprosuri din partea apropiatilor cum ca as fi insensibila la ce se petrece in lume). Nu e ca si cum nu imi pasa, dar prefer sa ii las pe altii, care stiu mai bine, sa vorbeasca. Atata timp cat nu vorbesc degeaba. Mi-e suficient sa aud in redactie indemnul la folosirea cuvintelor "carnagiu" si "dezastru pe piata financiara" ca sa inteleg ce se petrece, cum a luat nastere valul, dar mai ales cum se propaga.
Citeam mai demult ca jurnalistii americani isi masoara foarte atent cuvintele atunci cand scriu despre criza financiara. Nu de alta, dar asaltul de stiri despre falimente si penuria de lichiditati cu care se confrunta institutiile nu au facut decat sa panicheze publicul si, dintre ei, investitorii. Asa ca lumea a inceput sa isi retraga banii din banci, investitorii au vandut tot ce au putut pe bursa,singura consecinta imediata fiind agravarea situatiei. Nu degeaba ne invata la scoala ca pretul scade cand creste oferta. Ei bine, se aplica si la actiuni!
In Romania, am vazut, mass-media nu si-a invatat lectia. Si continuam sa folosim aceleasi cuvinte grele doar pentru ca vand mai bine. Fara sa intuim greutatea unui titlu de prima pagina. Pana ajungem acasa, unde ne intampina parintii, ninsi si inocenti, cu intrebarea daca ar fi bine sa isi scoata banii din conturile bancare, in caz ca dau faliment...
Iar situatia e cu atat mai nasoala cu cat in Romania nici termenul de investitor nu e foarte bine impamantenit. Un investitor presupune stiinta despre piata, nu doar pura placere pentru specula.
Warren Buffet este investitor. Plasamentele inteligente, in bani si vorbe, i-au adus si statutul de Oracolul din Omaha. Iar Buffet a dat unda verde cumpararii de actiuni. Cand altcandva, daca nu acum, cand acestea au atins valori extrem de modeste? Piata nu va scadea la nesfarsit, teoria ciclurilor economice o spune: dupa un boom, urmeaza o recesiune, si iar o crestere, si iar un boom. It takes years, dar de aia se cheama ca investesti.
Indemnul Oracolului - "Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful" - si alte info, gasiti pe:
http://www.portfolio.com/news-markets/top-5/2008/10/17/Buffett-Urges-Buying-Stocks

Niciun comentariu: