duminică, 22 noiembrie 2009

Faceti copii

Da, da. Ati auzit bine. Faceti copii, dragilor. E pentru binele vostru.

1. Azi 22% dintre romani au votat cu bunul simt si cu masurile anti-criza adevarate, alea despre care scrie in carti si pentru care economistii din lumea larga nu au luat degeaba premii. Bag mana in foc ca cel putin jumatate dintre cele 22% au venit de la oameni sub 30 de ani si in special de la aceia care au stat cate 3-4-5 ore la cozi sa-si exercite amaratul de drept care le-a mai ramas. Inca 10 procente de copii si dadeam o sansa si bunului simt sa faca ce-i poate mintea. N-aveam garantia ca reprezentantii lui poarta chiloti de Superman si aveau sa scoata tara din criza, dar macar dadeam o sansa bunului simt ca ideologie reprezentativa, daca nu ca masura salvatoare. Eu zic in continuare ca cea mai mare drama a tarii asteia nu e criza economica, ci criza de caracter a oamenilor sai.
2. Alte cate 30 de procente s-au dus spre subventii, pensii si salarii - atentie - de la stat. Asta sustin cele doua variante semi-onirice ramase, adanc ancorate in trecutul nostru comunist. Acelea care "ne dau pensii mari, tot mai mari" in paralel cu cresterea salariilor bugetarilor. Peste cateva decenii, eu, voi si altii ca noi (care muncesc pana la epuizare pentru un trai decent pe planeta asta) o sa ajungem la pensie. Surpriza: n-o sa aiba cine sa contribuie la stat pentru pensia noastra, din moment ce tara asta e in criza de copii (aia care se mai nasc ori mor prin spitale mucegaite, ori fug mancand pamantul peste granite). Asa ca faceti copii ca sa aiba cine sa va dea bani de pensie, orbecaind pana la 12 noaptea prin birouri.
3. In momentul de fata, suntem batrani si-n buletin, si-n gandire. Suntem prosti, ignoranti, iresponsabili si naivi. Behaim cu steaguri in mana in speranta ca "tatucul" recunoscator ne va da si noua un mic si o bere in timp ce ne bate superior cu mana pe spate. Suntem mici, dar mici de tot, din moment ce trebuie sa stam cu sutele ore in sir ca sa compensam, printr-o stampila, ceea ce altii cu autocarele rezolva in 15 minute.

Asa ca faceti copii si apoi luati-va macar 30 minute pe zi ca sa le faceti educatie. Puneti-le o carte in mana, o vorba inteleapta in cap si o samanta de personalitate. Ca noi aparent n-am prea avut sansa.

Niciun comentariu: